Dolgok, amelyeket figyelembe kell venni, amikor horgászni megy

 

A halászat könnyűnek tűnik a külső szemlélő számára. De minden komoly horgász tudja, hogy a halászatnak művészete van. Tudni kell, hogy mikor kell menni, milyen csalit kell használni, és mit kell csinálni, amíg arra várunk, hogy a halak ráharapjanak a horogra. Íme néhány horgásztipp, amelyek mindezt könnyebbé teszik.

 

Ha a fenéken horgászik shaddal, mindenképpen vágja le a csali farkát, mielőtt a horogra akasztja. Ez segít csökkenteni a csali megpördüléséből adódó összegabalyodást. Ennek az eljárásnak jótékony mellékhatása, hogy a farok levágásával a csali olyan illatot bocsát ki, amely a halakat arra készteti, hogy a csali felé vegyék az irányt.

 

Válasszon a csali színéhez a víz színével ellentétes színt. Ha a víz zavaros, próbáljon világos színű csalit használni, hogy a halak számára látható legyen. Másrészt, ha a víz tiszta, mindenképpen használjon sötétebb színű csalit.

 

A pataki horgászok bölcsen teszik, ha a horgászatot a folyón lefelé kezdik, és a nap előrehaladtával haladnak felfelé. Ez egyszerűen azért van így, mert a halak hajlamosak az áramlás irányával ellentétes irányba nézni. Azzal, hogy felfelé haladunk, csökkentjük annak az esélyét, hogy a zsákmányunk meglássa vagy meghallja.

 

Figyelje a madarakat horgászat közben. A madarak hajlamosak a bizonyos területeken összegyűjtött halakra vadászni, ezért figyelje, hogy a madarak hol suhannak a víz felé. A vízimadarak azért merülnek a vízbe, hogy táplálékot fogjanak, és kedvenc ételük a hal. Ha odafigyelsz arra, hogyan viselkednek, akkor valószínűleg sok halat fogsz aznap hozni.

 

Mielőtt kimegy a vízre, győződjön meg arról, hogy van-e horgonya, amely megtámasztja a csónakját horgászat közben. Ennek a horgonynak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a csónakot lefelé tartsa, hogy az árapály ne vigye el. Fektessen be egy erős horgonyba, hogy erős alapot teremtsen a horgásztúráján.

 

Azok a horgászok, akik hajlandóak saját csalikat fogni, és a földigilisztákon kívül valami mást is szeretnének, bölcsen tennék, ha levadásznának néhány szöcskét. Súlyozatlan zsinórra helyezve, és hagyva, hogy a nyílt vízen tekeregjenek, ezek a bogarak szinte biztos, hogy nagy sügéreket vonzanak, ha mély, árnyékos horgászterületekre dobják őket.

 

Ha csónakból horgászik, soha ne próbáljon meg nagyobb halat fogni, mint amekkorát a járműve elbír. Ha egy kis csónakban próbál pontyot fogni, azt kockáztatja, hogy elveszíti a halat, megrongálja a csónakot, vagy akár a saját egészségét is veszélyezteti. Győződjön meg róla, hogy mindig a megfelelő méretet használja!

 

Sokat segít, hogy milyen típusú bottal horgászik, ezért mindenképpen minőségi felszereléssel rendelkezzen. Minél jobb minőséget vásárol, annál jobb tartósságot kap; ugyanez elmondható az alacsonyabb minőségről is, mivel minél alacsonyabb minőséget vásárol, annál kisebb tartósságot kap. Érdemes egy kicsit többet fizetni előre egy minőségi botért, ami örökre megmarad, ahelyett, hogy olcsó botot olcsó bot után cserélnél.

 

Hacsak nem kisgyerek, nincs mentség arra, hogy ne a saját horgára csalizzon. Minden horgásznak meg kell értenie a horgászat ezen részét, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor állandóan arra kérik, hogy csalizzon valaki más horgára. Ha embertelennek találja, hogy élő kukacot akasszon horogra, akkor mást megkérni, hogy végezze el a piszkos munkát, nem tisztességes.

 

Tartsa szem előtt ezeket a tippeket, amikor legközelebb horgászni megy, hogy könnyebben rávegye a halakat, hogy ráharapjanak a horgára. Használja őket további ötletként a felszereléskészletében, amelyekkel több halat foghat. A horgászat művészet lehet, de azért fogni is kell!